Om mig

Inredare-Designer-Konsult

Design by E

Design by E
Elizabetth Henberg

torsdag 29 januari 2015

Gult..vackert..värmande..

GULT.....

Sol, lycka, glädje och välstånd. De är de vanligaste associationerna till den gula färgen, och anledningen till att folk i alla tider valt att föreviga sin kärlek med guldgula ringar. Gult är också en av de första färgerna ögat dras till i en blandbukett.Jag har alltid gillat gult, för dess glädjande/värmande och energi givande känsla. I min inredning gillar jag att den just "sticker" ut och talar sitt eget språk.
I Sverige är färgen starkt förknippad med påsk, men solsymboliken i färgen gör att vi blir positiva och känner oss väl till mods oavsett när vi omges av något gult. Generellt sett ger ljusare nyanser energi, medan mörkare (som saffran) skänker värme och en känsla av ombonad.
Gul är en ”snabb” färg, och används därför som signalfärg i trafiken, och som accentfärg av snabbmatskedjor och budfirmor.
Den gula färgens påverkan på kroppen och hjärnan
Den gula färgen förknippas med intellekt, och inte för intet. Färgen stimulerar nämligen nerverna och stärker minnet. Gul inredning på arbetsplatser och i skolor boostar alltså prestationen, och motverkar dessutom nedstämdhet och tunga tankar. Just för att färgen är så pass stimulerande kan dock många få huvudvärk av att titta för länge på gula detaljer, precis som spädbarn kan upplevas skrika mer i gula rum. Gult anses också vara aptithöjande och främja ämnesomsättningen och används ofta, i milda toner, på restaurangväggar och på menyer. Kopplingen till mat är inte särskilt avlägsen: pasta, honung, saffran, citron, ost, senap… Redan Aztekerna använde gult som symbol för mat, eftersom det var färgen på den för dem så viktiga majsen.
Kulturell symbolik
Våra glada associationer till gult i 2000-talets Sverige grundar sig mer på vår längtan efter sol och ljus, än på historiska symboler. Vi kan ännu höra folk tala om gul som svekets färg, något som länge varit starkt fäst i hela det kristna Europa. Att gult varit en ovälkommen färg är inte konstigt: Judas Iskariot bar en gul kappa vid nattvarden, och den kristna dödssynden girighet betecknas också med färgen gul. När pesten härjade och pestfanorna vajade var även de gula. Gult har i den europeiska historian stått för svek, avundsjuka och sjukdom, och i Frankrike målades länge kriminellas dörrar i gult.
Blickar vi österut har färgen en helt annan status.
 I stora delar av Asien är gult synonymt med solen, och därmed livgivande och heligt. I de fem elementen - trä, eld, jord, metall och vatten - av vilka kinesiska filosofer världen anses vara byggd, betecknas ”jord” med färgen gul. Gul var också kejsarens färg, eftersom kejsarfamiljen ansågs härstamma från solen i rakt nedstigande led. I Japan berättas om guden Izanagi som tog sig ett renande bad i en flod. Hans juveler, som låg på marken, förvandlades till guldfärgade krysantemum. En gul krysantemum är än idag synonymt med mod i Japan.
Gult är även vanligt förekommande inom hinduismen. I olika hinduiska ceremonier används gula krysantemum, bland annat vid begravningar där ett slags halsband, mala, av tagetes eller gul krysantemum hängs runt den avlidnes hals. I Indien är gult även färgen för jordbruk, jordbrukare och Vaishyakasten, en av Indiens fyra ursprungliga kaster. Varje vår smyckar sig hinduer med gula blommor och tyger för att fira vårfestivalen och framtida goda skördar. För buddhister är gult en positiv färg som står för mildhet – ta buddhistmunkarnas senapsgula dräkter som exempel.

Det var en samman fattning om färgen gult, nästa gång blir det en annan favorit-BLÅTT .

Inga kommentarer :

Bloggarkiv


Tack för att Ni tittade in och välkomna tillbaks!!!!